Titel: En "spålapp."

Meddelare: Hemmansägare Karin Johansson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Detta inträffade i Lid i Ullånger. En lappgubbe kom en dag in till en skomakare där i byn. Skomakaren tog till att retas med lappen så att denne blev elak. Bäst det var kastade sig lappen framstupa raklång på golvet. Nu hade de på den tiden en förfärlig förskräckelse för lapparna, för de trodde, att de kunde trolla. Skomakaren sprang upp och rände en syl i tjockaste köttet på lappen. Den fick då bråttom att springa upp. "Nu hade du god tur," sa han, "som stack syl'n i asjöle på mej, för jag höll på spå dej blind".
Det har varit den tron, att det inte skall gå trolla för en, om man tar ut blod på honom.